Trenger du låne penger, men vet ikke hvilke banker du kan henvende deg til? Størrelsen på forbrukslån ligger mellom et par tusenlapper, og opp til over en halv million kroner. Her er en oversikt over hvem som tilbyr hva, og noen tips om hvordan du bør gå frem for å finne det rimeligste lånet.
Alene på toppen
Banken med størst tilgjengelig beløp Bank Norwegian. Dette er den eneste aktøren som tilbyr lån på inntil 600 000 kroner, uten å kreve sikkerhet.
Bak Bank Norwegian kommer det en rekke selskap som tilbyr lån uten sikkerhet på inntil 500 000 kroner. De mest kjente av disse er OPP Finans, Monobank, Easybank, Nordax Bank, Re:member, yA Bank, Instabank og Optin Bank. Markedet for forbrukslån i Norge har krympet i løpet av 2019, og det er derfor ikke gitt at bankene vil fortsette å tilby de samme kredittbeløpene i fremtiden.
Bankenes nedre lånegrense ligger fra 5 000 kroner, og opp til 25 000 kroner. Samtlige er derfor aktuelle også for de som kun er på utkikk etter finansiering av mindre summer. Jo mer du låner, jo billigere blir som regel gebyrene (målt opp mot totalsummen).
Det finnes flere banker med betydelige lånesummer å tilby, men som ikke når helt opp til en halv million som øverste lånegrense. For eksempel har Ikano Bank og BB Finans forbrukslån inntil 400 000 kroner, mens Santander Consumer Bank har øvre lånegrense på 350 000 kroner.
Fornybare kreditter hos kun tre banker
Vi mener at en forbrukskreditt, ofte kalt fleksibelt lån, er et vel så godt alternativ til de tradisjonelle nedbetalingslånene som er nevnt ovenfor. Kredittene er fordelaktige i mange situasjoner, for eksempel om du ikke har helt oversikt over det nøyaktige lånebehovet ditt.
Med en kreditt kan du selv regulere hvor mye rentebærende gjeld du får. Kreditter har heller ingen fast nedbetalingsplan og sluttdato. Dette gjør at du slipper å søke om nytt lån hver gang du har behov for ekstra kapital.
Det er per i dag kun tre selskap som tilbyr forbrukskreditt uten sikkerhet, nemlig Instabank, Komplett Bank og Avida. Alle tre tilbyr kreditter på inntil 500 000 kroner.
Dog er det noe usikkert om de vil fortsette å tilby slike lån, etter de innstrammingene som har skjedd i forbrukslånreglene de siste årene.
Du får som nevnt låne begrensede beløp fra alle banker med høye maksimumsgrenser, i tillegg til et knippe selskaper som kun tilbyr såkalte smålån. Merk deg at flere av aktørene har samme eierskapsforhold, og at du derfor vil finne temmelig identiske krav og betingelser hos enkelte.
De mest kjente bankene for smålån er Thorn (inntil 100 000), KlikkLån (inntil 40 000), L’EASY (inntil 50 000), Folkia (inntil 20 000), Fokuslån (inntil 75 000), Ferratum Bank (inntil 30 000), og Nordic Lån (inntil 50 000).
Lån til forbruk med et aff-selskap
Det finnes en del lånesider som hjelper deg sjekke prisene på forbrukslån. Forbrukslån.no er en nettside hvor du kan søke om finansiering uten at det stilles krav til sikkerhet. Siden er ikke en bank, og de har derfor heller ingen formell megleravtale med bankene. De klassifiseres derimot som en affiliate av forbrukslån, med indirekte avtaler om kommisjon.
Fordelen med en side som Forbrukslån.no er at de tar en dypere sjekk av hvert lånetilbud, med fokus på de skjulte vilkårene. Et tilbud om lån kan fremstå som å være langt bedre enn det som ofte er realiteten.
Så mye kan det koste
Det kan være greit å ha i tankene hva usikret finansiering koster, før du bestemmer deg for å sende inn søknadene. Nesten alle av de nevnte bankene fastsetter rentene individuelt. Det vil si at de opererer med en nedre og en øvre nominell rente. Som et eksempel ligger rentene hos Santander mellom 7.9% og 17,9% når dette skrives.
Du får lavere renter dersom banken anser deg som en sikker betaler, og motsatt. Sikre betalere er de som har best mulig kredittscore, og som kan vise til en pålitelig betalingshistorikk. Banken fastsetter renten på bakgrunn av hva du allerede skylder andre kreditorer.
Noen viktige påminnelser
Ha også i mente at det er flere forhold som innvirker på kostnadene og betingelsene når du søker finansiering. Målet ditt bør være å gjøre det så billig som mulig, når du først skal låne penger.
Her er noen av de viktigste prinsippene:
- Du bør sammenligne mange tilbud før du bestemmer deg.
- Små lånesummer har høyere renter enn store lånesummer.
- Skal du refinansiere, bør du samle så mye gjeld som mulig.
- Lang nedbetalingstid koster deg mer enn kort nedbetalingstid.
- Du kan betale ekstra inn på lånet, uten at det medfører gebyrer.
- Du kan innfri lånet når som helst, og innfrielse er kostnadsfritt.